Fokus Winterguide

Page 16

016

EXPERTPANEL GOEDE DOELEN

FOKUSONLINE.BE

Exit solitair, enter solidair De sociale en economische gevolgen van de wereldwijde coronapandemie zijn onmiskenbaar. Het einde van de crisis is nog lang niet in zicht, waardoor ook dit najaar solidariteit heel belangrijk blijft. Drie experten lichten toe op welke manieren iedereen een steentje kan bijdragen aan een betere samenleving.

MANUELA MEEUS. Coördinator donorinfo.be

KATRIEN VERMEIRE. Drijvende kracht achter Sound of Silence

MATHIEU TALLON. Directeur Bednet

Wat voor soorten donaties bestaan er zoal? “Heel wat organisaties hebben hun weg naar Goodgift al gevonden. Via Goodgift kun je een gift cadeau doen aan iemand. De ontvanger van de cadeaubon kiest aan welk goed doel hij of zij deze gift zal geven. Het is een erg gemakkelijke manier om een mooi geschenk te geven, simpelweg vanachter je computer. Trooper is ook zo’n website. Sinds de coronacrisis shoppen mensen meer dan ooit online. Via Trooper kun je een klein bedrag per aankoop laten doneren aan een goed doel. De website verzamelt bekende en minder bekende webshops, dus je vindt vast wel een gelegenheid om een aankoop te doen.”

“De clandestiene feesten die nu her en der worden georganiseerd zijn een duidelijk signaal dat we nood hebben aan ontspanning. Sound of Silence wil events en cultuur weer uit die illegale sfeer halen en de overheid daarbij op het hart drukken dat dit wel degelijk op een georganiseerde, professionele en veilige manier kan. Om deze belangen te behartigen zijn er middelen nodig. Iedereen die dat wil kan ons bijvoorbeeld steunen door via onze website shop.soundof-silence.org pakketten te kopen. De opbrengst gaat rechtstreeks naar onze werkingsmiddelen om druk op de overheid te kunnen blijven uitoefenen. Enkel zo komt er opnieuw zicht op volle theater- en eventzalen.”

“Je kunt online een gift overmaken. Vanaf €40 heb je al recht op een fiscaal attest en als je dit jaar nog een gift overmaakt van minimum €40 aan een goed doel, kun je genieten van een COVID-steunmaatregel en rekenen op een fiscale korting van 60 procent in plaats van 45 procent. We moedigen iedereen ook aan om een actie te organiseren ten voordele van Bednet. Je maakt dan een persoonlijke actiepagina aan op actie.bednet. be waar je je kunt laten sponsoren door vrienden en familie. Je ziet meteen hoeveel je ingezameld hebt en sponsors kunnen ook een berichtje achterlaten om je aan te moedigen.”

Hoe kunnen mensen praktische hulp aanbieden? “Je kunt helpen door campagnes mee bekend te maken. Naast iets geven is het ook erg belangrijk om organisaties en acties mee onder de aandacht te brengen. Vertel je vrienden, kennissen en familie over de campagne van je goede doel. Vertel dat jij ook geeft en waarom je dat precies doet. Zien geven doet vaak geven. Of zamel geld in op een originele manier en verzin je eigen fondsenwervingsactie: bak wafels, ga een challenge aan of verkoop zelfgebreide sjaals. Alles is mogelijk en alles is welkom. Let wel: voor inzamelacties kun je geen fiscaal attest krijgen.”

“Het belang van je organisatie wordt vandaag de dag vaak gemeten aan de hand van de online aanwezigheid en het aantal volgers van die community. Om onze doelen te kunnen bereiken, vragen we daarom aan iedereen die ons een warm hart toedraagt, om ons te liken en te delen op Facebook, ons Instagramaccount te volgen of om gewoon over ons te vertellen. Het kost amper tijd of moeite, maar voor ons betekent het een enorme meerwaarde. Hoe meer draagkracht je organisatie heeft, hoe luider je stem klinkt bij onze beleidsmakers.”

“Alle ICT-materiaal voor zieke kinderen en jongeren moet geregeld geteld, gereinigd en getest worden voor nieuwe gebruikers. Daarom doen we regelmatig beroep op vrijwilligers om in ons magazijn aan de slag gaan. Iedere organisatie wil bekend zijn bij het grote publiek. Aanwezigheid op sociale media is daarbij ontzettend belangrijk. Daarom zijn we steeds op zoek naar jonge videomakers en fotografen die vrijwillig beeldmateriaal voor ons willen maken. Natuurlijk zoeken we ook steeds enthousiaste vrijwilligers die acties willen organiseren ten voordele van onze organisatie. Alle steun is meer dan ooit nodig.”

Welke vormen van schenkingen of legaten zijn interessant? “Je kunt ervoor kiezen om de organisatie van je keuze als duolegaat te laten opnemen in je testament. Dat is een techniek waarmee je enerzijds erfbelasting kunt besparen aan wie je in je testament zet en waar je anderzijds een mooi cadeau geeft aan een liefdadigheidsinstelling. Maar dit systeem wordt binnenkort jammer genoeg afgeschaft door de overheid. Wel zou er in de plaats een systeem komen waarbij er, ter compensatie, geen belasting moet betaald worden op schenkingen en legaten. Hoe dat in zijn werk zal gaan, is dus nog even afwachten.”

“Dat is op dit moment nog niet aan de orde bij een kleine organisatie als de onze. Wil je toch iets schenken? Vraag dan bijvoorbeeld de kost van je ticket van je afgelaste concert niet terug. Wij hopen alvast dat we op lange termijn iets blijven betekenen in het maatschappelijk belang van de cultuur- en eventsector. De crisis legt immers op een pijnlijke manier bloot hoe de sector nog meer nood heeft aan organisaties die blijven lobbyen. Niet alleen voor mensen die graag van cultuur genieten, maar net zo goed voor de vele mensen die tewerkgesteld zijn in de sector en hun inkomen zien wegvallen. Laat deze crisis niet voor niets geweest zijn, maar een oproep tot solidariteit voor iedereen.”

“Wij zijn actief in de ICT-sector, een branche die razendsnel evolueert. Wij zijn dus steeds op zoek naar partners om het beste materiaal en de beste software in te zetten om synchroon internetonderwijs mogelijk te maken voor zieke leerlingen. Wil je bedrijf met ons samenwerken – op eender welk vlak – en/of wil je CSR-afdeling Bednet steunen, aarzel niet om ons te contacteren. Voor particulieren is het dan weer mogelijk om Bednet te laten opnemen als duolegaat in je testament.”

TEKST EVELIEN JANSEN


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.