3 minute read

10

Voor U beloofd: rust in het hoofd

Een nieuwe lockdown en enkele strenge maatregelen later, loert nu ook nog eens de gevreesde winterdip om de hoek. Mensen hebben steeds vaker last van onrust, depressie en stress. Rust in hoofd en lijf dringt zich op. Gelukkig bestaan er eenvoudige manieren om daartoe te komen.

Iedereen weet ondertussen dat mediteren voor rust zorgt, maar het is slechts weinigen gegeven om minutenlang stil te zitten en je gedachten écht uit te schakelen. Maar goed nieuws: uit onderzoek blijkt dat breien en haken hetzelfde e ect zou hebben als mediteren. Het ritme en de repetitieve bewegingen zorgen ervoor dat je even met niks anders bezig bent dan de handeling zelf, en zo dus helemaal tot rust komt. Bovendien geeft het erg veel voldoening om je eigen trui of sjaal te breien. Handig met de koude maanden in het vooruitzicht.

Ellen Kegels van LNKnits beaamt het gunstige e ect van breien en haken volledig. Ze was een van de eerste die handwerken weer trendy maakte en legde de bouwstenen van haar bedrijf al op haar vijftiende. Ellen haakte mutsen, de zogenaamde ‘beanies’, voor vrienden en familie. Die hobby liep al snel uit de hand en vandaag geeft ze eerlijk werk aan 350 Peruviaanse meisjes en vrouwen. Uiteraard haakt ze niet meer zelf, maar ze weet nog heel goed welk e ect het aanvankelijk op haar had. “Rond mijn 20ste beleefde ik mijn eerste echte liefdesbreuk. Ik ben bij wijze van therapie als een gek mutsen beginnen haken. Dat werkte kalmerend. Na 600 mutsen was mijn liefdesverdriet eindelijk verwerkt”, lacht ze. De baggy beanie, de bekende oversized muts van LNKnits, is toen ontstaan. “Ik was op een dag zo diep in gedachten verzonken en volledig gefocust op de handeling dat ik maar bleef haken. In feite heb ik mijn onderneming te danken aan het mediterende e ect van haken”, knipoogt ze. Af en toe neemt Ellen nog eens de tijd om zelf een muts te haken voor haar kinderen. En telkens opnieuw voelt ze zich overspoeld worden door die zalige rust. “Het zachte getik van die naalden, de repetitieve handeling en een mooi resultaat op het einde. Heerlijk toch.” Ellen is er steevast van overtuigd dat iedereen kan leren haken en breien. “Rust vinden is ook aanvaarden dat het niet meteen van de eerste keer lukt. Durf letterlijk en guurlijk eens een steek laten vallen. Het resultaat komt uiteindelijk wel.”

Heb je liever iets meer lichaamsbeweging, dan kun je misschien eerder richting yoga kijken. Al kan die verplaatsing naar de

Het is ongelooflijk hoeveel baat ons lichaam heeft bij frisse lucht tijdens een wandeling, beweging en het feit dat je even niet op een scherm moet turen.

 KRISTEL SIEPRATH, YOGA STATION ANTWERP

sportclub na een vermoeiende werkdag nog vaak een al te hoge drempel zijn. Maar daar heeft Kristel Sieprath aan gedacht én een oplossing voor gevonden. Zij richtte ongeveer een jaar geleden Yoga Station Antwerp op. In haar yogastudio, pal in het Centraal Station van Antwerpen, kun je net voor of na het werk, of tijdens de lunchpauze een ontspannende sessie meepikken. Op die manier brengt ze yoga op een laagdrempelige manier letterlijk tot bij de mensen. “Als ervaren treinpendelaar weet ik hoe moeilijk het is om tijd en energie te vinden voor een bezoek aan de sportclub. Daarom bracht ik mijn studio naar het woon-werkverkeer. Je hoeft geen extra verplaatsing meer te maken en de lestijden zijn afgestemd op de pendel- en werktijden.” Kristel is naast yogalerares ook mindfulnesscoach. “Zorgen voor je lichaam hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Ben je geen pendelaar of werk je nog steeds thuis, dan is het ook heel gezond om af en toe 10 minuutjes te gaan wandelen. Het is ongeloo ijk hoeveel baat ons lichaam heeft bij die frisse lucht, de beweging en het feit dat je even niet op een scherm moet turen. We worden immers overladen met beeldschermen die voor stress en prikkels zorgen. Probeer die prikkels zeker vlak voor het slapengaan te vermijden. Kijk niet tot het allerlaatste moment naar de televisie en neem je smartphone in geen geval mee naar de slaapkamer. Enkel zo krijgen je hersenen de rust die ze nodig hebben”, besluit ze.

Met een ontspannen lichaam en een rustig hoofd ziet die winterdip er alweer een pak minder erg uit. Met deze tips kom je alvast een heel eind.