9 minute read

Expertpanel: Solidariteit en goede doelen

Exit solitair, enter solidair

De sociale en economische gevolgen van de wereldwijde coronapandemie zijn onmiskenbaar. Het einde van de crisis is nog lang niet in zicht, waardoor ook dit najaar solidariteit heel belangrijk blijft. Drie experten lichten toe op welke manieren iedereen een steentje kan bijdragen aan een betere samenleving.

MANUELA MEEUS. Coördinator donorinfo.be KATRIEN VERMEIRE. Drijvende kracht achter Sound of Silence MATHIEU TALLON. Directeur Bednet

“Heel wat organisaties hebben hun weg naar Goodgift al gevonden. Via Goodgift kun je een gift cadeau doen aan iemand. De ontvanger van de cadeaubon kiest aan welk goed doel hij of zij deze gift zal geven. Het is een erg gemakkelijke manier om een mooi geschenk te geven, simpelweg vanachter je computer. Trooper is ook zo’n website. Sinds de coronacrisis shoppen mensen meer dan ooit online. Via Trooper kun je een klein bedrag per aankoop laten doneren aan een goed doel. De website verzamelt bekende en minder bekende webshops, dus je vindt vast wel een gelegenheid om een aankoop te doen.” “Je kunt helpen door campagnes mee bekend te maken. Naast iets geven is het ook erg belangrijk om organisaties en acties mee onder de aandacht te brengen. Vertel je vrienden, kennissen en familie over de campagne van je goede doel. Vertel dat jij ook geeft en waarom je dat precies doet. Zien geven doet vaak geven. Of zamel geld in op een originele manier en verzin je eigen fondsenwervingsactie: bak wafels, ga een challenge aan of verkoop zelfgebreide sjaals. Alles is mogelijk en alles is welkom. Let wel: voor inzamelacties kun je geen scaal attest krijgen.” “Je kunt ervoor kiezen om de organisatie van je keuze als duolegaat te laten opnemen in je testament. Dat is een techniek waarmee je enerzijds erfbelasting kunt besparen aan wie je in je testament zet en waar je anderzijds een mooi cadeau geeft aan een liefdadigheidsinstelling. Maar dit systeem wordt binnenkort jammer genoeg afgeschaft door de overheid. Wel zou er in de plaats een systeem komen waarbij er, ter compensatie, geen belasting moet betaald worden op schenkingen en legaten. Hoe dat in zijn werk zal gaan, is dus nog even afwachten.”

Wat voor soorten donaties bestaan er zoal?

“De clandestiene feesten die nu her en der worden georganiseerd zijn een duidelijk signaal dat we nood hebben aan ontspanning. Sound of Silence wil events en cultuur weer uit die illegale sfeer halen en de overheid daarbij op het hart drukken dat dit wel degelijk op een georganiseerde, professionele en veilige manier kan. Om deze belangen te behartigen zijn er middelen nodig. Iedereen die dat wil kan ons bijvoorbeeld steunen door via onze website shop.soundof-silence.org pakketten te kopen. De opbrengst gaat rechtstreeks naar onze werkingsmiddelen om druk op de overheid te kunnen blijven uitoefenen. Enkel zo komt er opnieuw zicht op volle theater- en eventzalen.” “Het belang van je organisatie wordt vandaag de dag vaak gemeten aan de hand van de online aanwezigheid en het aantal volgers van die community. Om onze doelen te kunnen bereiken, vragen we daarom aan iedereen die ons een warm hart toedraagt, om ons te liken en te delen op Facebook, ons Instagramaccount te volgen of om gewoon over ons te vertellen. Het kost amper tijd of moeite, maar voor ons betekent het een enorme meerwaarde. Hoe meer draagkracht je organisatie heeft, hoe luider je stem klinkt bij onze beleidsmakers.” “Dat is op dit moment nog niet aan de orde bij een kleine organisatie als de onze. Wil je toch iets schenken? Vraag dan bijvoorbeeld de kost van je ticket van je afgelaste concert niet terug. Wij hopen alvast dat we op lange termijn iets blijven betekenen in het maatschappelijk belang van de cultuur- en eventsector. De crisis legt immers op een pijnlijke manier bloot hoe de sector nog meer nood heeft aan organisaties die blijven lobbyen. Niet alleen voor mensen die graag van cultuur genieten, maar net zo goed voor de vele mensen die tewerkgesteld zijn in de sector en hun inkomen zien wegvallen. Laat deze crisis niet voor niets geweest zijn, maar een oproep tot solidariteit voor iedereen.” “Je kunt online een gift overmaken. Vanaf €40 heb je al recht op een scaal attest en als je dit jaar nog een gift overmaakt van minimum €40 aan een goed doel, kun je genieten van een COVID-steunmaatregel en rekenen op een scale korting van 60 procent in plaats van 45 procent. We moedigen iedereen ook aan om een actie te organiseren ten voordele van Bednet. Je maakt dan een persoonlijke actiepagina aan op actie.bednet. be waar je je kunt laten sponsoren door vrienden en familie. Je ziet meteen hoeveel je ingezameld hebt en sponsors kunnen

Hoe kunnen mensen praktische hulp aanbieden?

ook een berichtje achterlaten om je aan te moedigen.” “Alle ICT-materiaal voor zieke kinderen en jongeren moet geregeld geteld, gereinigd en getest worden voor nieuwe gebruikers. Daarom doen we regelmatig beroep op vrijwilligers om in ons magazijn aan de slag gaan. Iedere organisatie wil bekend zijn bij het grote publiek. Aanwezigheid op sociale media is daarbij ontzettend belangrijk. Daarom zijn we steeds op zoek naar jonge videomakers en fotografen die vrijwillig beeldmateriaal voor ons willen maken. Natuurlijk zoeken we ook steeds enthousiaste vrijwilligers die acties willen organiseren ten voordele van onze organisatie. Alle steun is

Welke vormen van schenkingen of legaten zijn interessant?

meer dan ooit nodig.” “Wij zijn actief in de ICT-sector, een branche die razendsnel evolueert. Wij zijn dus steeds op zoek naar partners om het beste materiaal en de beste software in te zetten om synchroon internetonderwijs mogelijk te maken voor zieke leerlingen. Wil je bedrijf met ons samenwerken – op eender welk vlak – en/of wil je CSR-afdeling Bednet steunen, aarzel niet om ons te contacteren. Voor particulieren is het dan weer mogelijk om Bednet te laten opnemen als duolegaat in je testament.”

NO HELP NO GLORY!

Supporters voor G-sporters is een prachtig initiatief.

Net zoals sporters moeten G-sporters alles geven om hun doelen te halen. NO SWEAT NO GLORY. Maar er is meer nodig.

WE ZIJN OP ZOEK NAAR SPONSORS VOOR G-SPORTERS.

G-sporters hebben aangepast sportmateriaal nodig om hun favoriete sport te beoefenen. En dat kost veel geld.

Surf naar www.gsportvlaanderen.be en ontdek onze projecten en hoe jij kan helpen bij de Crowdfundingscampagne. Een kleine of een grote bijdrage, alle beetjes helpen.

Hé, ik ben Alfred! Ik voelde me niet zo lekker maar mijn baasje kon een bezoek aan de dierenarts niet betalen. Hij voelde zich daar heel schuldig over. Gelukkig konden we terecht bij de Stichting Prins Laurent. Nu ben ik terug helemaal de oude en voelen we ons beide weer goed in ons vel!

De Stichting Prins Laurent helpt de mens via zijn dier. Zo verzorgen wij gratis 10.000 huisdieren per jaar in onze vijf dispensaria omdat elk huisdier dezelfde zorgen verdient, ongeacht de fi nanciële middelen van zijn baasje.

Wij krijgen geen enkele subsidie voor de werking van onze dispensaria en door de gezondheidscrisis rekenen meer en meer mensen op ons voor de verzorging van hun huisdieren.

Wij hebben jullie giften dus meer dan ooit nodig! Help ons helpen!

IBAN: BE03 3101 4773 0884 Mededeling: Fokus Winterguide

Uitzonderlijk 60% aftrekbaarheid in 2020 voor elke gift vanaf 40€ !

Een recept voor elke dag

Het belang van gezond eten en de impact van een gezondere levensstijl op ons lichaam werd het afgelopen jaar duidelijker dan ooit. Als gevolg daarvan – en van een grote hoeveelheid extra tijd – doken we massaal onze eigen keuken in om iets lekkers op tafel te toveren.

Gezond en vers koken klinkt allemaal mooi in theorie, maar vanwaar blijf je inspiratie halen? Een maaltijdbox is een handige oplossing die je altijd een antwoord geeft op de gevreesde vraag: ‘Wat eten we vandaag?’

Een voorbeeld van zo’n maaltijdbox is 15gram. Willy Faes startte hiermee vanuit het speci ek doel om anderen culinair te inspireren. Oorspronkelijk was het een kookplatform vol recepten en andere keukenweetjes, vandaag is er ook een foodbox aan verbonden. “Het afgelopen jaar viel het op dat de consument op zoek gaat naar gezondere en verse oplossingen, waarbij hij minder supermarktbezoeken en meer comfort verkiest. De consument krijgt via de 15gram foodbox verse voeding aan de voordeur geleverd, zonder te moeten aanschuiven in de winkel en nadenken over een weekmenu. Dat is een enorme tijdsbesparing”, aldus Willy.

Door de recepten leer je veel nieuwe ingrediënten en kooktechnieken kennen, wat tot aangename verrassingen leidt.

Maaltijdboxen bieden je kookinspiratie voor een hele week. Het enige wat je zelf nog moet beslissen, is welke recepten je graag wilt uittesten. “Je kunt wekelijks à la carte een maaltijdbox samenstellen, bestaand uit twaalf verschillende recepten, waarbinnen ruimte is voor verschillende categorieën: vis, vlees, vegetarisch, snel klaar, of extra gezond. Door de recepten leer je veel nieuwe ingrediënten en kooktechnieken kennen, wat tot aangename verrassingen leidt. Zo inspireer je de klant om in de keuken eens iets anders te proberen.” Aanduiden hoeveel gerechten je wilt voor een exact aantal personen is bovendien een goede manier om voedselverspilling tegen te gaan. “Het voordeel is dat we onszelf wekelijks kunnen verbeteren op vlak van duurzaamheid. Daar zijn we voortdurend mee bezig. Bijvoorbeeld de hoeveelheid pasta realistisch inschatten en verpakken per persoon, zodat er geen restjes weggesmeten moeten worden. We verrichten zelf actief onderzoek om verpakkingen biobased te maken, om in de toekomst nog minder plastic te kunnen gebruiken. Ook kijken we naar het transport. Vinden we een kortere route, dan plannen we die de volgende keer

in en besparen we zo op kilometers en CO2.” Door te kiezen voor Belgische maaltijdboxen in plaats van hun internationale varianten, verlaag je ook je ecologische voetafdruk. “Wij werken hoofdzakelijk samen met lokale leveranciers voor onze seizoensgroenten, de vis en het vlees. Onze vis is echt een luxeproduct. Wij werken samen met een groothandel die voor ons op de Antwerpse vroegmarkt op zondagnacht de duurzame visvangst begint te leren en portioneren. Die vis steken we pas maandagochtend, voor het transport, in de maaltijdboxen. Verser dan dat vind je niet.”

Wie zich waagt aan een maaltijdbox, krijgt bij zijn bestelling elke week kookinspiratie en kraakverse ingrediënten mee. De recepten zijn allemaal snel klaar, variërend tussen 20 en 45 minuten en worden stap per stap beschreven. Door de snelheid waarmee je de maaltijd op tafel zet en door minder stress over het weekmenu bespaar je extra tijd om er met je gezin thuis een smakelijke avond van te maken. En dat is uiteindelijk waar het allemaal om draait: samen koken, samen eten, samen genieten.

In samenwerking met...

15 Gram is een Belgische foodbox die ontstond vanuit een kookplatform met als doel culinair te inspireren. Door het groot succes van het platform worden de recepten nu ook aangeboden in de vorm van een maaltijdbox voor mensen thuis, om gezond en vers koken gemakkelijker te maken. De maaltijden bestaan uit lokale en duurzame ingrediënten, met wekelijks de keuze uit twaalf verschillende recepten, op basis waarvan je de box volledig zelf kunt samenstellen. Op zondag of maandag staat 15gram aan jouw deur en hoef je je geen zorgen meer te maken over wat te eten. Ga voor meer informatie over de foodbox naar foodbox.15gram.be